Raised This Month: $13 Target: $400
 3% 

Serve Lags on Dedicated Server


Post New Thread Reply   
 
Thread Tools Display Modes
Author Message
pcace
Junior Member
Join Date: Apr 2020
Old 04-13-2020 , 10:46   Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #1

Hi,

first of i am new here and very new to gameservers.
Currently i am running a 6core 12gb, nvme Server with 1000mbit up/down link on Debian 10. It is primarily my mail and Webserver for Private things.

Now for playing CSGO with friends i installed a CSGO server around this script:
https://github.com/crazy-max/csgo-server-launcher

I am starting it with these settings:

"-nohltv +sv_pure 0 +sv_password secure +game_type 0 +game_mode 1 +mapgroup mg_active +map de_dust2"

"-nobreakpad -game csgo -console -usercon -secure -autoupdate -steam_dir ${DIR_STEAMCMD} -steamcmd_script ${STEAM_RUNSCRIPT} -maxplayers_override 10 -tickrate 64 +hostport ${PORT} +net_public_adr ${IP} ${EXTRAPARAMS}"

Other than that i did not really set up anything (because i dont know what...)
So when we use the server for a 5vs5 match, ping is just fine (20-40 for everyone) but there are lags from time to time (every minute or so).
It is clearly visible in netgraph 1 when "var" shoots up to 1s sometimes. The server is basically idle, so i dont really know what the problem could be.

Are there any settings i could use to get these Lags away?

Any Help would be just fantastic!!

Thank you so much in advance!
pcace is offline
8guawong
AlliedModders Donor
Join Date: Dec 2013
Location: BlackMarke7
Old 04-13-2020 , 12:42   Re: Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #2

how fast is your cpu
what plugins are you running
__________________
8guawong is offline
pcace
Junior Member
Join Date: Apr 2020
Old 04-13-2020 , 12:49   Re: Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #3

Hi,

i read around a little while and followed this site here:
https://github.com/MikkelDK/GameServerKernel

So i installed the 1000hz kernel, chenged the grub config, and ran that prioritising script on the site (https://raw.githubusercontent.com/Mi...ster/script.sh)

If i am honset, the result is much worse then before. sv averages at around 8-10, var is never below 1 but spikes up to 40!

What can that be?

Cheers and Thanks a lot!
pcace is offline
pcace
Junior Member
Join Date: Apr 2020
Old 04-13-2020 , 12:52   Re: Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #4

Quote:
Originally Posted by 8guawong View Post
how fast is your cpu
what plugins are you running
Hi,

there are 6 of these:
Quote:
cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 79
model name : Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2630 v4 @ 2.20GHz
stepping : 1
microcode : 0x1
cpu MHz : 2199.996
cache size : 16384 KB
physical id : 0
siblings : 6
core id : 0
cpu cores : 6
apicid : 0
initial apicid : 0
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 13
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ss ht syscall nx pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon rep_good nopl xtopology cpuid tsc_known_freq pni pclmulqdq ssse3 fma cx16 pcid sse4_1 sse4_2 x2apic movbe popcnt tsc_deadline_timer aes xsave avx f16c rdrand hypervisor lahf_lm abm 3dnowprefetch cpuid_fault invpcid_single pti ssbd ibrs ibpb fsgsbase tsc_adjust bmi1 hle avx2 smep bmi2 erms invpcid rtm rdseed adx smap xsaveopt arat umip
bugs : cpu_meltdown spectre_v1 spectre_v2 spec_store_bypass l1tf mds swapgs taa itlb_multihit
bogomips : 4399.99
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 40 bits physical, 48 bits virtual
power management:
The only Plugin i am using is Csay (in order to have ebot running)

Interestingly, the lags do not change wether there is noone on the server or 10 people - does that help in any way?
so i do experience the same lags, when i use the server allone... (no bots)

Cheers

Last edited by pcace; 04-13-2020 at 12:54.
pcace is offline
Bacardi
Veteran Member
Join Date: Jan 2010
Location: mom's basement
Old 04-13-2020 , 12:59   Re: Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #5

...SRCDS is game, it need clocks. Server CPU Xeon is not... made for this. Mine opinion.
Bacardi is offline
pcace
Junior Member
Join Date: Apr 2020
Old 04-13-2020 , 13:29   Re: Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #6

Hmmm,

can someone confirm that a 6core 2,2ghz Xeon is not enough for a CSGO server?

Thanks a lot,

Cheers!
pcace is offline
ShaneAJM
Junior Member
Join Date: Aug 2017
Location: United States
Old 04-13-2020 , 14:25   Re: Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #7

2.2Ghz is not enough to run CS:GO.

CS:GO only uses 1 core on linux (some might be offloaded to a second core but not much) so you need a higher clock speed, something 3Ghz or higher.

Also make sure that the server is not using powersave otherwise your clock speed will go down. You can disable it with this command

Code:
echo performance | sudo tee /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor
performance
__________________
Owner of Viquity
ShaneAJM is offline
pcace
Junior Member
Join Date: Apr 2020
Old 04-13-2020 , 14:55   Re: Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #8

Hi,

thanks for the reply! Its kind of strange to read here in the forum that people are running 20 slot 128 tick servers on 2,7ghz machines for very very long times.
I dont even want to have 128 tick. 64 is ok for me. Its just these spikes of var / sv.

So if the CPU is the bottleneck, why is there not even one core at100% when there are 10 people connected? SRCDS is at around 5-10% when 1 is connected, and at around 50% when there are 10 connected.

Can this still be the CPU?
Or ist there anything else i could try to make this work without these problems?

Thanks a lot,

Pcace
pcace is offline
Bacardi
Veteran Member
Join Date: Jan 2010
Location: mom's basement
Old 04-13-2020 , 15:12   Re: Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #9

We don't know, what rates you have set.

Try bigger rates.

sv_minrate "196608"
sv_maxrate 0
sv_mincmdrate 64
sv_minupdaterate 64
__________________
Do not Private Message @me
Bacardi is offline
[email protected]
Senior Member
Join Date: Jun 2009
Location: Sweden
Old 04-13-2020 , 15:20   Re: Serve Lags on Dedicated Server
Reply With Quote #10

my guess is your hard disk
__________________
My Nick name is Nouton^
i have played cs for around 12years+
have build servers for about 12years
my website and my servers are: http://Nouton.se

i host at home did build my own server station for around 1300$.
sixten_8_9@ is offline
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 20:37.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Theme made by Freecode